Metalstud is een systeembinnenwand. De wand heeft een ruimtescheidende functie.

Een metalstud wand bestaat uit de volgende onderdelen:

  • metalstud profielen;
  • thermische isolatiemateriaal, alleen wanneer geluids- of warmteisolatie eisen van toepassing zijn;
  • plaatmateriaal;
  • afwerklaag;

Metalstud profielen zijn koudgevormde (gezette) stalen profielen. Deze profiele hebben een C- of U-vorm. Als isolatiemateriaal wordt minerale wol gebruikt. De brandwerendheid van de wand wordt bereikt door toepassing van enkele of dubbele beplating en wanneer geluidswering ook gevraagd is, heeft steenwol de voorkeur vanwege zijn brandwerende eigenschappen. Als afwerklaag kan stucwerk of behang worden toegepast. Tussen vloer en liggers wordt een zachte drukband aangebracht om geluidslekken te voorkomen.

De wanden zijn opgebouwd uit metalstud staanders en liggers, de liggers worden met pluggen vastgezet in de vloer en in het plafond. De staanders kunnen op hun plaats vastgeschroefd worden aan de liggers, óf vastgeknepen met een speciale metalstudtang, die er een gaatje in drukt en naar binnen drukt (door beide gedeelten), zodat het aan elkaar vast zit.

Ook kunnen er twee-gipsplaat lagen toegepast worden om de brandwerende eigenschappen van de wand te verbeteren (van 30 min. naar 60 min.). In dit geval heeft de wand naast de ruimtescheidende functie ook een brandcompartiment scheidende functie. Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen.

 

metalstudwanden , gipskarton op profielen
Voorbeeld van metalstudwanden

Meer weten over wanden? metalstudwanden